wymagane dokumenty

Wymagane dokumenty do aplikowania na program Rok szkolny w USA

  1. umowa podpisana z przedstawicielem firmy zajmującej się programem Rok szkolny w USA
  2. ręcznie wypełniona aplikacja, która zawiera:
  • podstawowe informacje o uczestniku
  • 6 uśmiechniętych zdjęć paszportowych
  • list do potencjalnej HOST FAMILY
  • list rodziców do potencjalnej HOST FAMILY
  • raport medyczny i raport szczepień
  • referencje ze szkoły
  • album z fotografiami przedstawiający uczestnika oraz rodzinę i przyjaciół

3. dokumenty dodatkowe

  • kopia paszportu – strona ze zdjęciem (musi być ważny min. 6 miesięcy od powrotu z programu)
  • zdjęcie wizowe
  • kserokopia świadectw z ostatnich 3 lat nauki
  • dyplomy, certyfikaty, zaświadczenia – wszystko czym można się pochwalić, co może wprowadzić w podziw przyszłą HOST FAMILY oraz przyspieszyć jej znalezienie.

Aplikacja wydawana jest uczestnikom po podpisaniu umowy i omówiona szczegółowo przez pracownika biura lub konsultanta.

Dokumenty, które uczestnik zabiera ze sobą do USA:

  1. ważny paszport z wizą do USA
  2. druk wizowy DS-2019 bądź I-20 (w zależności czy jest to szkoła Publiczna czy szkoła Prywatna)
  3. bilet lotniczy
  4. placement z adresem rodziny i koordynatora
  5. kopia ostatniego świadectwa szkolnego-jeśli przed wyjazdem uczestnik nie przedłożył go w biurze
  6. zaświadczenie o wymaganych szczepieniach jeśli nie zostało przesłane wcześniej do biura, w którym są wszystkie formalności lub uzupełnione szczepienia krótko przez wyjazdem z kraju. Brak szczepień wymaganych przez szkołę amerykańską spowoduje, że uczestnik będzie musiał zaszczepić się zaraz po przyjeździe do USA, a koszty nie będą pokryte przez ubezpieczenie.

Dobra rada!!
Warto zabezpieczyć się na wypadek zagubienia paszportu lub/i biletu lotniczego i zabrać ze sobą kopie obu dokumentów. W razie czego łatwiej będzie o duplikat.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS